Svijet
0

"Lov na žene" u Turkmenistanu

SRNA
U Turkmenistanu traje državni "lov" na žene koje se u kasnim satima zateknu van kuće, bez obzira da li su same ili u pratnji muževa.

Žene koje se kasno navečer zateknu na ulici ili restoranu rizikuju da se nađu u policiji. U tom slučaju suočiće se sa postupkom davanja analiza na spolne bolesti i prisutnost opojnih droga u organizmu!

U kafić ili restoran u Ašhabadu ulazi grupa muškaraca u civilu - hvataju žene i vode ih u policijsku stanicu, to je scenario koji se ponavlja u cijeloj zemlji.

Pri tome, mogu biti privedene dame koje sjede same, kao i one koje su u društvu svojih muževa.

Poslije 23 sata, kada se u Turkmenistanu zatvaraju mjesta za zabavu i restorani, policajci privode žene koje se nađu na ulici.

Predstavnici organa reda navode da se ove mjere provode "s ciljem borbe protiv prostitucije".

Pojavile su se i glasine da će uskoro u Turkmenistanu ženama biti zabranjeno da voze automobile.

Turkmenistanske vlasti poznate su po tome što se na zakonodavnom nivou miješaju u privatni život građana. Pri tome, ove inicijative izgledaju veoma ekstravagantno.

Još u vrijeme prethodnog predsjednika Saparmurata Nijazova, bili su zabranjeni zlatni zubi i brade.

Zabrana je obuhvatala i cirkus, balet i videoigre.

Politikolozi ističu da su ovakve mjere uobičajene za totalitarne države.

Prirodno je, da kod takvog odnosa prema narodu, koji je karakterističan za totalitarne režime, vlasti smatraju da imaju pravo da se miješaju u sve oblasti društvenog života.

Analitičari navode da uvođenje normi šerijata stanovištvo u mnogim muslimanskim zemljama većinski ipak - ne odobrava.

Tako je, prema podacima socioloških agencija, za zabrane ženama da voze automobule bilo tek 35 posto anketiranih u Kirgistanu, 27 posto u Tadžikistanu, te samo deset posto u Kazahstanu i osam posto u Azerbejdžanu.