{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Loša sigurnost: Vladini službenici u avion unijeli eksploziv i detonatore

S
15.11.2007. u 09:14
0
0
Loša sigurnost: Vladini službenici u avion unijeli eksploziv i detonatore
0
Loša sigurnost: Vladini službenici u avion unijeli eksploziv i detonatore
Foto: AP
Vladini istražitelji SAD-a su uspjeli nekoliko puta prokrijumčariti tečni eksploziv i detonatore kroz sigurnosne detektore na aerodromima čime su ukazali na rupu koja postoji u funkcionalnosti sistema provjere na aerodromima širom Sjedinjenih Država.
Prema izvještaju koji je američkoj javnosti predstavljen jučer, vladini službenici su uspjeli kroz detektore i "strogu" aerodromsku kontrolu prokrijumičariti tečni eksploziv i detonatore - koje su također bez problema kupili u američkim prodavnicama.

Ono što je zapravo krenulo kao test sigurnosti države završilo je poražavajućim saznanjem da SAD nisu ni upola sigurne koliko njeni građani misle, izvijestio je Associated Press.

Istražitelji su eksploziv, detonatore i ostale potrebne stvari za pravljenje bombe bez ikakvih problema kupili u američkim prodavnicama i to za manje od 150 dolara. Informacije potrebne za sklapanje bombe pronašli su na Internetu te u časopisima i bibliotekama, stoga su istražitelji zaključili da uz nekoliko stotina dolara i nešto besplatnih informacija javno dostupnih putem raznih medija, bilo ko može napraviti eksplozivnu napravu.

U izvještaju nije pisalo na kojim se aerodromima proveo test, ali je detaljno objašnjeno šta su istraživači uspjeli pronijeti pored osiguranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: