Haški tribunal
0

Lord Owen svjedok Tužilaštva u procesu protiv Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lord David Owen svjedočiće u procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom kao svjedok tužilaštva, pošto je sudsko vijeće Tribunala odbacilo zahtjev tužilaštva da svjedoči kao svjedok suda, saopćeno je u utorak iz Haaga.

Tužilaštvo je 19. maja podnijelo zahtjev da lord Owen, pregovarač na međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju 1995. godine, svjedoči kao svjedok suda, kao u slučaju protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Sam Owen je želio da bude svjedok suda, a ne neke od strana u postupku, jer smatra da bi buduća nezavisnost i nepristasnost međunarodnih pregovarača mogle biti ugrožene ukoliko budu svjedočili za neku od strana u sporu u kojem su svojevremeno posredovali, navedeno je u saopćenju Tribunala, prenosi Tanjug.

On je izjavio da ne želi da se na suđenju stekne utisak da se svrstao na nečiju stranu i da zato ne želi da bude previše povezan s tužilaštvom.

Karadžić je, u odgovoru na podnesak tužilaštva, zatražio da taj zahtjev bude odbačen jer, kako je naveo, svjedoci ionako ne pripadaju nijednoj strani i sasvim je svejedno ko će ih pozvati na klupu za svjedoke.

On je, takođe, primjetio da će Owen, ukoliko bude pozvan kao svjedok suda, moći da na početku ispitivanja pročita izjavu, kao što je učinio u slučaju protiv Miloševića, za šta, prema njegovom mišljenju, nema opravdanja jer ne postoje privilegije za međunarodne pregovarače koji svjedoče pred Tribunalom.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Ijan Bonomi, ocijenilo je da ne postoji nijedan razlog da Owen bude tretiran drugačije od ostalih svjedoka, osim što je takav tretman imao u slučaju protiv Miloševića, koji se tome, za razliku od Karadžića, nije protivio, i odbilo zahtjev tužilaštva.

Ipak, imajući u vidu da je lord Owen želio da bude smatran nepristrasnim i neutralnim, sudsko vijeće je saopćilo da će razmotriti mogućnost da mu, ukoliko bude pozvan kao svjedok, omogući da svjedočenje započne davanjem izjave.