|

"Lopta je sad u palestinskom dvorištu"

"Lopta je sad u palestinskom dvorištu"
0
F
FENA
26.11.2009. u 12:21
3
komentara
0

dijeljenja
"Lopta je sad u palestinskom dvorištu" Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman izjavio je u četvrtak da je Izrael učinio značajan gest, proglasivši u srijedu navečer desetomjesečno zamrzavanje izgradnje naselja na Zapadnoj obali i da je sada na Palestincima da odluče da li će se obnoviti mirovni pregovori.
- Lopta je sada u palestinskom dvorištu. Mi smo doprinijeli onim čime smo mogli da doprinesemo, rekao je Lieberman u intervjuu za vojni radio.

Lieberman je zapravo rekao drugim riječima ono što je u srijedu navečer izjavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu da palestinski predsjednik Mahmud Abbas nema više opravdanja da izbjegava obnovu pregovora.

- Washington je označio odluku Izraela korakom ka obnovi izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, navedeno je u saopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton.

Palestinska uprava je odmah odbacila moratorijum, jer ne uključuje zamrzavanje izgradnje u jevrejskim kvartovima u istočnom Jerusalemu koji Palestinci namjeravaju da proglase glavnim gradom svoje buduće države.

Glavni palestinski pregovorač Saeb Erekat je rekao da je neprihvatljivo zamrzavanje izgradnje u naseljima koje ne obuhvata taj dio Jerusalema, istakavši da će Izrael nastaviti da gradi 3.000 već započetih stanova na Zapadnoj obali.

Nastavak izgradnje u naseljima bio je glavna prepreka u nastonjanjima SAD-a da obnove pregovore između Izraela i Palestinaca. Poznavaoci prilika zato ocijenju najnoviji potez Izraela kao pokušaj da se prije svega zadovolje SAD-a, glavni saveznik jevrejske države, prenosi u četvrtak Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...