Svijet
0

London: Tony Blair bio meta terorista

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanac kome se sudi po optužbi za terorizam možda je planirao napad na bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, moglo se čuti danas na suđenju u Londonu.

Erol Insedal (26), uhapšen je u oktobru prošle godine s Munirom Rarmulom-Buhadžom, koji je prošle sedmice priznao da je na memorijskoj kartici imao dokument za pravljenje bombe, prenio je Reuters.

Insedal demantira optužbe za pripremanje terorističkog akta suprotno odredbama britanskog Zakona o borbi protiv terorizma iz 2006., kao i prikupljanja informacija korisnih za terorizam.

"Teroristički akti za koje su se oni pripremali bili su usmjereni protiv ili ograničenog broja pojedinaca ili pojedinca od značaja ili je riječ o neselektivnom napadu širokih razmjera poput onog u Mumbaju 2008.", rekao je tužilac Richard Vitam u obraćanju poroti, prenio Reuters.

Tužilac je rekao da je Insedal zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja u septembru 2013. kada je policija u njegovom automobilu, crnom mercedesu, pronašla "parče papira s adresom bivšeg premijera Tonya Blaira".

"U kontekstu ovog slučaja u cjelini mogli biste pomisliti da to ima nekog značaja", dodao je on.

Sudu je rečeno da će slučaj biti razmatran u tri dijela, od kojih će neki biti otvoreni za javnost i medije, neki samo za 10 novinara, dok će ostali biti tajni.

Tužilaštvo je izvorno tražilo da suđenje u cjelosti bude održano u tajnosti iz razloga nacionalne sigurnosti, što je, kako navodi britanska agencija, slučaj nezabilježen u novijoj historiji britanskog pravosuđa, ali je Apelacioni sud u junu taj zahtjev odbio.

Britanske sigurnosne službe u više navrata su upozoravale na mogućnost ponavljanja napada nalik onom u Mumbaju kada je 10 Pakistanaca ubilo 166 ljudi u jednom od najvećih gradova na svijetu.

Blair (61), koji ima kuću u centru Londona, bio je britanski premijer od 1997. do 2007., a sada obavlja dužnost mirovnog izaslanika Kvarteta za Bliski istok, koga čine Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Rusija i Evropska unija.