Svijet
16

London: Slijepi putnik aviona British Airwaysa poginuo, drugi povrijeđen

Klix.ba
Slijepi putnik koji se ilegalno ukrcao u avion kompanije British Airways pronađen je mrtav na jednom krovu nakon što je pao u trenucima kada se avion približavao aerodromu Heathrow u Londonu, javlja CNN.

Sumnja se da se čovjek skrivao u prostoru za točkove aviona, koje inače koriste slijepi putnici. Drugi čovjek, koji je pronađen u prostoru za prtljag je hospitalizovan zbog zadobijenih povreda.

Avion je u London stigao iz Johannesburga, a prilkom slijetanja je jedan od dvojice slijepih putnika pao na krov poslovnog objekta u Richmondu u jugozapadnom dijelu Londona.

Johannesburg i London su udaljeni oko 9.700 kilometara, a let traje 12 sati.

Boeing 747 je napustio Johannesburg u četvrtak navečer, a na londonski aerodrom Hathrow je sletio danas u 7:26 sati.

Engleska policija je pokrenula istragu, a kompanija British Airlines sarađuje s vlastima obje zemlje kako bi dobila što više detalja.

Mnogo slijepih putnika često koriste prostor za točkove u svrhu ilegalnog leta, a većina to ne preživi.

U aprilu prošle godine se 15-godišnji dječak sakrio u prostor za točkove Boeinga 767 i preživio let iz San Josea u Californiji do Mauija na Havajima.

U februaru iste godine zaposlenici Međunarodnog aerodroma Dulles u predgrađu Washingtona su pronašli tijelo muškarca u prostoru za točkove aviona Airbus A340, koji je bio u vlasništvu kompanije South African Airways.

U prostor za točkove se veoma lako popeti, pa je zbog toga česta meta slijepih putnika. Unutra nema mnogo prostora, čak i manje od prtljažnika automobila. Slijepi putnik mora ispravno procijeniti gdje će točak završiti nakon polijetanja aviona, a u suprotnom bude zgnječen.