Zaštita ljudskih prava
0

London i Lion stali uz iranske demonstrante dok se u Teheranu održava antifrancuski protest

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hiljade građana Londona izašlo je na ulice u znak solidarnosti sa iranskim demonstrantima. Okupljeni kod Mramornog luka držali su predrevolucionarne zastave Irana i plakate na kojima se kritizira oštro gušenje antivladinih protesta.

Britanska prijestolnica se u nedjelju prisjetila i poginulih putnika ukrajinskog Boeinga koji je iranska protuzračna odbrana oborila prije tačno 3 godine.

U trećem po veličini gradu u Francuskoj, Lionu, demonstranti su odali počast Irancu koji je počinio političko samoubistvo u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u svojoj domovini. Evo šta se moglo čuti na Trgu Terro: "Sunarodnik koji je skočio s mosta u Ronu zvao se Mohamed, jedan od nedavno obješenih u Iranu se zvao isto. Imao je samo 22 godine. Znate koliko ima mladih ljudi koji su već postali žrtve ovog režima."

Reakcija Irana na karikature francuskog "Charlie hebdo"

"Sramota", "Francuska, zaustavi neprijateljstvo" - sa takvim sloganima nezadovoljni Iranci izašli su pred ambasadu 5. Republike u Teheranu.

[TWITTER]1610553224729137153[/TWITTER]

Povod za akciju, kojoj su, kako navodi AFP, prisustvovali uglavnom studenti islamskih nauka, bilo je objavljivanje novih karikatura ajatolaha Alija Hameneija u satiričnom nedjeljniku "Charlie hebdo".