{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Logistička podrška američkim snagama

F
27.9.2007. u 11:10
0
0
Logistička podrška američkim snagama
0
Logistička podrška američkim snagama
Većina Japanaca je za nastavak snabdijevanja američkih i međunarodnih snaga koje djeluju u Afganistanu kako to želi nova vlada konzervativca Yasua Fukude, rezultati su ispitivanja objavljeni u četvrtak.
Prema anketi koja je početkom sedmice provedena u 1.557 domaćinstava i koju je objavio dnevni list Yomiuri Shimbun, 47 posto ispitanika se slaže s produžetkom logističke misije, a 40 posto je protiv.

Japan je od 2001. godine uputio brodove i avione u Indijski okean radi logističke podrške međunarodnoj koaliciji koju predvodi SAD, vjeran saveznik Japana angažiran u Afganistanu. Japan snabdijeva besplatnom naftom savezničke brodove.

Ova "antiteroristička" misija koja simbolizira volju Tokija da ojača svoju diplomatsku i vojnu ulogu na međunarodnoj sceni završit će 1. novembra, ako je parlament ne produži.

Japanska opzicija, koja je krajem jula preuzela kontrolu u Senatu, odlučila je da učini sve kako bi spriječila obnavljanje misije i osudila miješanje Japana u "američke ratove".
"Trudit ću se da omogućim kontinuitet misije iako je teška parlamentarna situacija", izjavio je Fukuda u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: