Jean Ziegler
0

Ljudsko pravo na hranu se skandalozno krši

FENA
Pravo na hranu je ljudsko pravo koje se najčešće skandalozno krši, upozorio je u Beču bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pravo na hranu Jean Ziegler.

Govoreći u utorak uvečer u bečkoj vijećnici na temu "Svakodnevni masakr gladnih - ima li nade", on je zatražio promjenu vladajućega svjetskog ekonomskog sistema, uz veće učešće civilnog društva.

"Mišljenje da slobodna tržišta automatski vode ka najboljem rješenju je u realnosti opovrgnuto", naglasio je Ziegler, posebno kritizirajući neolibelarni svjetski ekonomski sistem.

Prema njegovoj ocjeni, prezaduženost zemalja u razvoju, spekulacije na berzama i promjene klime su glavni razlozi za glad u svijetu.

"Svako dijete koje danas umire od gladi je ubijeno", istaknuo je Ziegler, ističući da je objektivni nedostatak hrane savladan, a sadašnja proizvodnja namirnica mogla bi nahraniti dvostruko više ljudi nego što ima stanovnika na svijetu.

On je dodao da je pojačana proizvodnja biološkog goriva faktor koji ne treba ostaviti postrani, jer se na taj način mnogim ljudima oduzima hrana.

"Potrošnja energije se udvostručuje svake četiri godine, a istovremeno raste i glad", uvjeren je Ziegler, koji je upozorio da količinom namirnica kojom bi se napunio jedan rezervoar jedno dijete u Zambiji može preživjeti cijelu godinu.

Ambasador Austrije pri OECD-u Wolfgang Petritsch, prenosi Tanjug, u diskusiji je također zatražio radikalnu promjenu svjetske privrede dodajući da pomoć zemljama u razvoju može biti samo dio rješenja.