Poginulo 19 ljudi
0

Ljudski faktor uzrok pada aviona u Nepalu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ljudski faktor uzrok je pada aviona sa 19 turista i članova posade u blizini nepalske prijestonice Katmandu, po povratku s obilaska Mount Everesta, saopćio je u ponedjeljak čelnik odjeljenja spasilaca na međunarodnom aerodromu u Katmanduu Bimlesh Lal Karna.

"Avion je letio 45 minuta. Nije uočen problem u tom periodu. Loše vrijeme nagnalo je pilota da donese pogrešnu odluku", tvrdi Karna.

Međutim, iz privatne kompanije Buda Air, koja je vlasnik aviona koji se u nedjelju srušio na periferiji Katmandua, saopćeno je da su pokrenuli sopstvenu istragu o padu Bichkraft-a 1900D, dok je iz tima nepalske vlade najavljeno da će oni za tri mjeseca podnijeti izvještaj o uzroku pada aviona.

Avion kompanije Buda Air srušio se po povratku s obilaska Mount Everesta kada je udario u brdo, po gustoj magli, na periferiji Katmandua, usmrtivši sve u avionu - 10 Indijaca, dva Amerikanca, jednog japanskog državljanina i troje lokalnih turista i sva tri člana posade, prenio je AFP.

AFP navodi da su jednosatni letovi od Katmandua do Mount Everesta popularni među turistima i da nekoliko preduzeća nudi dnevne izlete za obilazak 8.848 metara visokog vrha na Himalajima za 140 dolara.