Svijet
0

Ljubljana: Tuerk razgovarao s Napolitanom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bilateralna i europska pitanja, te Kosovo i stanje u jugoistočnoj Europi teme su kojima su se u razgovoru u Ljubljani u ponedjeljak posvetili slovenski predsjednik Danilo Tuerk i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, prvi predsjednik jedne države u službenom posjetu Sloveniji nakon Tuerkova izbora na tu dužnost potkraj prošle godine.

Nakon razgovora s Tuerkom talijanski predsjednik Napolitano rekao je da izražava punu potporu Italije slovenskom predsjedništvu Europske unije i njezinim prioritetima, posebno nastojanjima da se što prije ratificira europski reformski ugovor.

"Naši odnosi su bliski, a moraju biti i trajniji, pri čemu nam mogu pomoći naše manjine koje predstavljaju bogatstvo i osnovu za napredovanje suradnje. Treba zaboraviti na tragične događaje koji su nas dijelili u prošlosti, gledati na zajedničku suradnju u Europi i izbrisati svaki ostatak nerazumijevanja", rekao je Napolitano.

U razgovoru je, potvrdili su Napolitano i Tuerk nakon sastanka, bilo riječi i o pitanju približavanja Srbije Europskoj uniji, te pitanju statusa Kosova za koji slovensko predsjedništvo EU-a ocjenjuje da će biti riješeno do polovice godine.

Govoreći o budućem statusu Kosova, Napolitano je rekao da se Italija zauzima za rješenje koje će osigurati stabilnost u regiji.

Tuerk je rekao da treba promišljeno sastaviti misiju koju će Europska unija poslati na Kosovo, te upozorio da svi problemi na Kosovu neće biti riješeni određivanjem njegova statusa.

Kosovo je, po njegovim riječima, prilika da EU dokaže zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, te je to i svojevrstan test europskog jedinstva i zrelosti.

Na pitanje je li u razgovorima s Napolitanom bilo riječi i o hrvatskom ZERP-u Tuerk je rekao da nisu razgovarali o odnosima s trećim državama nego o bilateralnim pitanjima.

Talijanski predsjednik Napolitano sastao se tijekom posjeta i s premijerom Janezom Janšom i s predsjednikom parlamenta Francem Cukjatijem.