Nisu obaviješteni
7

Ljubljana traži pojašnjenja Berlina i Beča o pojačanim protumigrantskim mjerama

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovenska vlada zatražit će od Njemačke i Austrije dodatna pojašnjenja o potezima koje planiraju poduzeti na granicama u vezi sekundarnih migracija, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su sinoć dogovorile CDU i CSU, sestrinske stranke u vladi kancelarke Angele Merkel.

"Spremni smo poduzeti mjere za zaštitu naših južnih granica, osobito s Italijom i Slovenijom", kazao je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, nakon najave dogovora po kojemu će Njemačka ilegalne migrante odbijati već na granici s Austrijom.

Slovenski mediji u utorak navode da bi se zbog budućih poteza Njemačke možda mogao dogoditi domino-efekt zatvaranje unutarnjih granica Schengena.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da nije obaviješteno o planovima Austrije i Njemačke, ali će zatražiti dodatna pojašnjenja o njihovim namjerama.

Slovenija učinkovito od ilegalnih migracija štiti svoju južnu granicu s Hrvatskom koja je i vanjska granica Schengenskog prostora na jugoistoku Europe, navodi se u izjavi MVP-a za javnost.

Krajem juna Slovenija je prosvjedovala protiv vježbe austrijske vojno-policijske postrojbe "Pume" na slovensko-austrijskoj granici, nedaleko od graničnog prijelaza Spielfeld/Šentilj, ocijenivši da nije bilo razloga za takvu vježbu odvraćanja migranata kojom se simuliralo ponavljanje velike migrantske krize 2015/2016.

Ilegalne migracije u odnosu na tadašnji veliki migrantski val smanjene su za 95 posto, objavila je Ljubljana, a premijer tehničke vlade Miro Cerar tu je vježbu nazvao pomalo provokativnom prema Sloveniji u odnosu na pravo stanje.

Prema njegovoj ocjeni slovenska policija zajedno s Hrvatskom na granici dobro radi sprečavajući ulazak ilegalnih migranata u Schengenski prostor, prenosi Hina.