Svijet
0

Ljubljana: Predsjednik parlamenta o mogućoj ostavci vlade

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati u srijedu je izjavio da potpuno razumije i podržava razmišljanje premijera Janeza Janše o mogućoj ostavci vlade.

"Uvjeti za djelovanje vlade i njezino vođenje postaju sve teži i zato razumijem predsjednika vlade i ministre koji razmišljaju o ostavci. Možete mi vjerovati da misle ozbiljno. Na ovaj se način ne može raditi za dobrobit Slovenije i onda je bolje ići u oporbu. Tako mislim i ja osobno", rekao je Cukjati na konferenciji za novinare.

Cukjati koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša objasnio je da vlada radi u teškim uvjetima jer ju oporba politički motiviranim optužbama "iscrpljuje" u vrijeme priprema za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom, što bi - ako se nastavi - onemogućilo njezin rad u vrijeme vođenja te integracije.

Cukjati je rekao da je jedna od mogućnosti, ako se Janša odluči za ostavku vlade, da o tome obavijesti parlament. Parlament onda u roku sedam dana mora održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi se donio zaključak o prestanku mandata vlade. Ona bi onda dalje vodila tekuće poslove do formiranja nove.

Cukjati tvrdi da bi se stranke iz sadašnje vlade prema strankama koje bi ušle u vladu ponašale konstruktivno i ne bi otežavale njezino djelovanje.

Bude li dogovor postignut, po njegovim bi riječima rasplet sadašnjeg stanja i dobivanje nove vlade mogao biti završen do kraja ove godine.

"Stvar se može brzo završiti, rokovi nisu dugi i bez teškoća bi na kraju godine imali novu vladu", rekao je Cukjati spominjući jednu od mogućnosti do koje bi došlo ako bi se pojavila situacija u kojoj bi se za sadašnju "mini krizu" tražio izlaz u tehničkoj ili prijelaznoj vladi koja bi Sloveniju vodila do redovnih izbora na jesen 2008. godine.

Većina oporbenih stranaka u utorak je ocijenila da Janšina vlada treba ostati do redovitih izbora 2008. godine i obavljati svoje poslove jer u zemlji nema "krize" ni u političkom ni u gospodarskom smislu unatoč očitom jačanju ljevice što je pokazala i uvjerljiva pobjeda Danila Tuerka na izborima za predsjednika.

Cukjati je ponovio i Janšine ocjene o napadima na vladu tijekom predsjedničke kampanje, te negativnom odjeku u međunarodnim medijima optužaba oporbe i njoj sklonih skupina o navodnom cenzuriranju novinara i kršenju ljudskih prava u Sloveniji.