Svijet
0

Ljubljana: Otvorena evropska godina dijaloga među kulturama

FENA
Svečanošću na kojoj su sudjelovali članovi Europske komisije i slovenski državni vrh u Ljubljani je u utorak, paralelno s početkom slovenskog predsjedanja Europskom unijom, službeno otvorena 2008. kao "godina dijaloga među kulturama".

"Europa je danas moguća samo kao dio globalnog svijeta u kojemu se odvija i dijalog među različitim kulturama. Budimo Europljani i ponosni državljani svojih nacionalnih država, ali istodobni i Europljani i građani svijeta", rekao je slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Europski povjerenik za obrazovanje i kulturu Jan Figel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je europska godina dijaloga među kulturama počela slovenskim preuzimanjem predsjedništva Europske unije, što, kako je rekao, dokazuje da je stara Europa prevladala svoje podjele.

Bit dijaloga između kultura je tolerancija, a to znači poštovanje i razumijevanje stajališta koja su drukčija od naših, rekao je Hans-Gert Poettering, predsjednik Europskog parlamenta, dok je slovenski premijer Janez Janša istaknuo da je dijalog različitih kultura europsko postignuće i vrednota na kojoj se može graditi odnos s drugima.

Više govornika istaklo je misao Jeana Moneta, jednog od osnivača europske integracije da se pri ujedinjavanju Europe ne radi o udruživanju država nego ljudi.

Dijalog među različitim kulturama unutar Europske unije i u njenom susjedstvu slovenskog predsjedništvo EU-a navelo je kao jednu od svojih prioritetnih zadaća tijekom predsjedavanja Unijom.