Svijet
0

Ljubljana: Održan prosvjed pred hrvatskim veleposlanstvom

FENA
Tridesetak članova slovenske udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine" koju vodi predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjan Podobnik prosvjedovalo je u nedjelju ispred hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani, noseći slovensku zastavu i transparent "Joško Joras nije čudak nego junak".

Prosvjednici su od slovenske vlade zatražili da ne pristane na arbitražu o graničnim pitanjima s Hrvatskom, o čemu su se još lani na Bledu načelno dogovorili premijeri Janez Janša i Ivo Sanader. Slovenska policija legitimirala je prosvjednike jer skup nije bio prijavljen, a oni su se nakon toga mirno razišli.

Podobnikova udruga ne slaže se s granicom na rijeci Dragonji, a njezin je član kontroverzni Joško Joras kojega je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nedavno apostrofirao kao "čudaka" koji možda diktira ponašanje slovenske politike kad se radi o graničnim pitanjima.

Podobnikova udruga najavila je da će u četvrtak prosvjedovati i ispred slovenskog parlamenta, u vrijeme kad bi parlamentarni odbor za vanjsku politiku prema najavama trebao raspravljati o otvorenim pitanjima s Hrvatskom, odnosno o skorašnjem sastanku međudržavne mješovite komisije za identifikaciju spornih graničnih točaka, što je potrebno radi prepuštanja graničnog spora međunarodnoj arbitraži.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) izjavio Peter Pavel Klasinc, član Podobnikove udruge, današnjim "spontanim prosvjedom" njezini su članovi željeli izraziti nezadovoljstvo "činjeničnim stanjem" u vezi sa slovensko-hrvatskom granicom.

"Poručujemo hrvatskom premijeru Sanaderu da ne trebamo niti kvadratnog centimetra hrvatske zemlje, ali želimo da nam Hrvatska vrati ono što je uzela", izjavio je Klasinc za STA, dodajući da će svoj protest ponoviti u četvrtak pred parlamentom.