Svijet
0

Ljubljana: Kacin najavljuje rađanje dviju novih država

FENA
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Jelko Kacin, ujedno i izvjestitelj EP-a za Srbiju, izjavio je u srijedu u razgovoru za Slovenski radio da će se u vrijeme slovenskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2008. "rađati" dvije neovisne države - Kosovo i Palestina.

"Ovoga trenutka u Srbiji vlada jedno neurotično stanje, a nitko od političara u Srbiji nema hrabrosti reći da će na Balkanu nastati nova država i da će biti međunarodno priznata", rekao je Kacin. Dodao je da je to povezano i s predizbornom situacijom u Srbiji i porukama međunarodne zajednice da do napretka Srbije u EU ne može doći bez predaje optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali da će do priznanja neovisnosti Kosova sigurno doći u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om.

U vezi s razvojem stanja na Kosovu i međunarodnim zbivanjima koje će ono izazvati, Kacin je rekao da će to biti "turbulentno vrijeme", ali da je priznanje neovisnosti Kosova nužno kako bi se stabiliziralo stanje na Balkanu te ubrzao napredak tih država u europske integracije.

"Sada su sve te države žrtve prilika u Srbiji i neriješenog statusa Kosova", rekao je Kacin.

Za Bosnu i Hercegovinu Kacin je rekao da ne može očekivati napredak u povezivanju s EU bez ozbiljne ustavne reforme jer je teško pregovarati s državnom zajednicom u kojoj su dva entiteta i deset kantona.

"No ne rađa se samo kosovska nego i palestinska država", rekao je Kacin, govoreći o početku pregovora Izraela i palestinskih vlasti koji bi trebali rezultirati osnivanjem neovisne palestinske države.

"To se neće dogoditi u vrijeme našeg predsjedanja Europskom unijom, ali je riječ o povijesnoj prilici za smirivanje stanja na Bliskom istoku", rekao je Kacin, podsjećajući da je uskoro 60. obljetnica osnivanja Izraela, što je jedinstvena prigoda da se postigne trajni mir između Izraelaca i Palestinaca.