Svijet
0

Ljubljana: Angela Merkel i Barroso pohvalili uspjeh Slovenije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istaknuti dužnosnici iz država Europske unije i Europske komisije u ponedjeljak su, na proslavi u Cankarjevom domu u Ljubljani, Sloveniji i premijeru Janezu Janši čestitali na "velikom uspjehu i povijesnom koraku" učinjenom preuzimanjem jedinstvene europske valute eura, što je uspjelo za sada jedino Sloveniji izvan kruga "starih članica" integracije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je hrabrost slovenske vlade koja je u projekt ispunjavanja maastrichtskih kriterija kao uvjeta za preuzimanje eura ušla samo pola godine nakon što je država ušla u Europsku uniju. Merkel je euro nazvala "simbolom veličine i značenja Eurozone i vidljivim znakom sve veće važnosti koju ima Europa".

Merkel je pozvala i sve ostale države u EU da "učine isto što je učinila Slovenija" jer euro ima mnogobrojne prednosti.

Njemačka kancelarka istaknula je međutim da države u eurozoni i dalje usklađuju svoje ekonomske politike.

"To je povijesni korak za Sloveniju, ali i važan korak za Europsku uniju", rekao je čestitajući Sloveniji uspjeh u preuzimanju eura predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik Europske komisije među ostalim je naglasio da je euro države koje ga koriste zaštitio od globalnih ekonomskih šokova, te da je doveo do jačanja trgovine, smanjenja nezaposlenosti i smanjenja kamatnih stopa.

Slovenski premijer Janez Janša istaknuo je da su "Slovenci sada prvi put postali dio velikog europskog projekta" i da će razvitak Europske unije u uvjetima globalne konkurencije biti uspješan bude li se pravodobno odgovaralo na ključna pitanja.

Većina čelnika europskih država koji su prisustvovali proslavi upozorila je da Europa ne smije biti "žrtveno janje" za neuspjehe nekih nacionalnih ekonomskih politika.