Den Haag
0

Ljubiša Petković osuđen na četiri mjeseca zbog nepoštivanja suda

FENA
Haški tribunal osudio je na četiri mjeseca zatvora Ljubišu Petkovića zato što je odbio da svjedoči na suđenju Vojislavu Šešelju, saopšteno je iz ICTY-a.

Petković, bivši saradnik Vojislava Šešelja, već je izdržao tri i po mjeseca kazne budući da je u pritvoru u Scheveningenu otkako su ga 27. maja uhapsile i u Haag prebacile vlasti Srbije.

Sudsko vijeće Jeana-Claudea Antonettija osudilo je Petkovića, koji je 1991-1992. bio načelnik Ratnog štaba Srpske radikalne stranke, zato što se 13. maja nije pojavio na suđenju Šešelju kao svjedok sudskog vijeća iako je primio obavezujući nalog koji su mu suci uputili 7. aprila.

"Vijeće je zaključilo da optuženi nije pokazao da su postojali opravdani razlozi za izostanak... Iako u osjetljivom psihičkom stanju, on nije bio toliko lošeg zdravlja da nije mogao obavijesti sudsko vijeće da ne može da se pojavi pred sudom", rekao je sudija Antonetti, saopštavajući presudu.

Petković, po presudi, "svojevoljno nije ispunio nalog suda, već je odlučio pobjeći bez opravdanja".

Na suđenju održanom 3. septembra Petković je tvrdio da se pred Tribunalom u maju nije pojavio zbog zdravstvenih problema, a ne "iz zle namjere". On se izvinio sucima, rekavši da nije imao namjeru da sud uvrijedi ili omalovaži.

Za nepoštovanje suda pravilnikom Haškog tribunala zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 eura ili obje.