Sekularizam pokleknuo
11

Ljevičar i ateista Alexis Tsipras gubi u sudaru sa Grčkom pravoslavnom crkvom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grčka vlada se želi razdvojiti od crkve i skinuti 9.000 svećenika s platnog spiska. Ali raskidanje tih veza u najreligioznijoj zemlji u EU-u moglo bi skupo koštati ljevog premijera i ateistu Alexisa Tsiprasa.

Tijekom teške financijske krize u mediteranskoj zemlji, premijer Alexis Tsipras je spriječio pogoršavanje odnosa s crkvom, jer su milioni Grka tražili podršku i utjehu kod najmoćnije institucije u zemlji, javlja Deutsche Welle. Ali sada, konačno slobodnih ruku, bez stega međunarodnih vjerovnika, Tsipras želi razvod. On također želi udio u bogatstvu crkve. Istodobno ne želi da to bude prljav razvod.

Dakle, u nastojanju pronalaska prijateljskog rješenja, on je sastavio plan od 15 tačaka kojim se otvara put za besprijekorno odvajanje crkve i države u jednoj od najteokratskijih članica EU-a. Prema tom planu, 9.000 svećenika bi bilo otpušteno. Oni bi bili uklonjeni s državnog platnog spiska, a oduzele bi im se velike privilegije i mirovine - koje bi umjesto države trebala plaćati bogata Grčka pravoslavna crkva.

Predstavnici pravoslavlja će također morati odustati od toga da se nazivaju propovjednicima nacionalne vjere, omogućavajući državi da se proglasi "vjerski neutralnom".

Zauzvrat, država bi odbacila sve zahtjeve na ogromne parcele i imovinu koju Crkva odavno smatra svojom, a uslijedio bi ogroman zajednički razvojni projekt koji bi obje strane nadzirale, a profit dijelile pola-pola.

Zvuči unosno? Jeronim II, arhiepiskop Atene i cijele Grčke, obavio je posao s Tsiprasom za samo 45 minuta. Obojica su potom javno pohvalili ono što su nazvali "orijentacijskim sporazumom". Ali, taj njihov tajni sporazum izazvao je bijes biskupa i svećenika koji su ga osudili kao izdaju. Tako je ovaj razvod ipak ispao ružan.

Ove sedmice, na hitno sazvanom sastanku najvišeg tijela u crkvi, 72 od 82 vladika stali su uz svećenstvo, odbijajući ga skinuti s platnog spiska države.

Vlada je odmah uzvratila.

"Razjasnimo stvari. Vlada ima pravo regulirati sve što se tiče državnog proračuna. Dakle, ako se Crkva ne pridržava našeg prijedloga o svećenstvu, onda će vlada preuzeti na sebe tu obvezu", rekao je glasnogovornik vlade Dimitris Canakopulos.

Igrajući tvrdo, smatraju kritičari, vlada se nada da će se uspjeti izboriti za razvod kakav želi. Ali borba s najmoćnijom institucijom ove države mogla bi se okrenuti protiv Tsiprasa, koji ne krije da je ateist.

"Svaki put kad se država suprotstavljala crkvi, novom reformom ili mjerom, država gubi", rekao je za DW analitičar i kolumnist Nikos Dimou.