Svijet
0

Ljevica istočne Evrope protiv američkog proturaketnog štita

FENA
Socijalistički i socijaldemokratski čelnici Njemačke, Poljske, Austrije, Republike Češke, Slovačke i Slovenije objavili su u petak u Pragu zajedničku deklaraciju protiv "jednostrane" odluke Washingtona o raspoređivanju proturaketnog štita u Istočnoj Evropi.

"Zabrinuti smo odlukom o raspoređivanju sistema i ujedinjujemo se s našim narodima, koji većinom to ne odobravaju", navodi se u tekstu koji je potpisalo šest predstavnika nakon sastanka u Pragu.

"Odluka o raspoređivanju raketa ne smije biti donesena jednostrano ili bilateralno, jer je to pitanje koje se tiče sigurnosti cijele Evrope", navodi se u deklaraciji kojom se traži da Evropska unija, Atlantski savez, Vijeće NATO-Rusija učestvuju u tim pregovorima.

Prisutni u Pragu, mađarski socijalisti su konačno odbili da potpišu deklaraciju. "Mađarska Socijalistička stranka misli da je Evropa izložena prijetnjama terorističkih napada i mi se moramo braniti." Zemlje moraju individualno odlučiti o svojoj suradnji u tom domenu i mi im priznajemo pravo da to urade", rekao je potpredsjednik MSzP-a i ministar odbrane Imre Szekeres na konferenciji za štampu.

Washington već nekoliko sedmica vodi intenzivne pregovore kako bi priveo kraju svoj projekt, zvanično namijenjen da se odgovori eventualnim prijetnjama "opasnih država" kao što je Iran.

Prag i Varšava su dali svoju principijelnu suglasnost, bez obzira na protivljenje Moskve i negativno javno mnijenje ovih zemalja koje vide direktno ugrožavanje njihove sigurnosti.