Leipzig
0

Ljekari lažirali podatke da bi pacijenti brže dobili organe

SRNA
Direktor Univerzitetske klinike u Leipzigu i dva glavna ljekara smijenjeni su zbog sumnje da su lažirali podatke o zdravstvenom stanju pacijenata koji su čekali na transplantaciju jetre da bi im omogućili da što prije dobiju organ.

Iz ove klinike saopšteno je da su ti ljekari organizaciji "Eurotransplant" slali netačne podatke da se pojedini pacijenti nalaze na dijalizi, što im je davalo dodatne poene i stavljalo ih na vrh liste čekanja za organ.

Riječ je o oko 40 slučajeva, ali za sada nije poznato da li su ljekari primili naknadu za ove manipulacije, javlja Deutsche Welle.

Univerzitetska klinika u Leipzigu počela je da provodi kontrolu svih izveštaja koje je uputila Eurotransplantu od početka 2007 godine, nakon što u ljeti 2012. godine otkriven skandal sa doniranjem organa u Göttingenu i Regensburgu.

Kontrola još nije završena, jer je u Leipzigu u tom periodu bilo 420 uspješnih operacija presađivanja jetre.

Organizacija "Eurotransplant" pri raspodjeli organa razmatra medicinska i etička mjerila, a u njenoj nadležosti je sedam evropskih zemalja - Njemačka, Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Hrvatska i Slovenija.