Optužuju Bolsonera
0

Ljekari bez granica upozorili na humanitranu katastrofu u Brazilu

S. M.
Foto: Andre Coelho/Getty Images
Foto: Andre Coelho/Getty Images
Ljekari bez granica osudili su u četvrtak "neuspjeli odgovor" brazilske vlade nana pandemiju koronavirusa, upozoravajući na humanitarnu katastrofu u Brazilu, čija je smrtnost od Covida-19 druga u svijetu, odma iza SAD-a.

"Nakon više od četvrtine umrlih u svijetu od Covida-19, Brazil nema efikasan plan za suočavanje s pandemijom", rekli su iz međunarodne dobrotvorne organizacije (MSF).

"Pandemija u zemlji je politizirana, a vlada nije usvojila mjere utemeljene na nauci kako bi je pokušala staviti pod kontrolu", rekli su predstavnici MSF-a, optužujući administraciju krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je opisao Covid-19 kao "slabu gripu", dok odbija pratiti i promovisati nošenje maski i socijalno distanciranje. Bolsonaro je takođe podstakao velika okupljanja i umanjivanje značaja vakcina.

Pierre Van Heddegem, koordinator za hitne slučajeve MSF-a u Brazilu, rekao je da "ne samo da pacijenti umiru bez pristupa zdravstvenoj zaštiti, već je medicinsko osoblje iscrpljeno i pati od teških psiholoških i emocionalnih trauma zbog radnih uslova."

"Nedostatak političke volje da se adekvatno odgovori na pandemiju ubija Brazilce u hiljadama", rekao je MSF. "Prošle sedmice Brazilci su imali 11 posto zaraženih u svijetu i 26,2 posto smrtnih slučajeva od Covida-19. U Brazilu je do sad umrlo 362.000 ljudi od Covida-19.