|

"Ljekari bez granica" obustavili aktivnosti zbog sukoba

"Ljekari bez granica" obustavili aktivnosti zbog sukoba
0
F
FENA
31.7.2010. u 17:39
1
komentara
0

dijeljenja
"Ljekari bez granica" obustavili aktivnosti zbog sukoba
Novi val sukoba u državi Jonglei u južnom Sudanu prisilio je organizaciju "Ljekari bez granica" da obustavi aktivnosti u ovoj regiji, saopćila je organizacija.
"Napadi na naše uposlenike i klinike spriječavaju nas da pružimo osnovnu zdravstvenu pomoć", kaže u saopćenju Rob Mulder šef operacija organizacije za Južni Sudanu.

Tri incidenta su se dogodila u toku posljednjeg mjeseca na objektima ove organizacije u Gumurluku, udaljenom selu sudanske države Jonglei, najnestabilnije u južnom Sudanu. Pristup ovom selu moguć je samo čamcem ili avionom u sezoni kiša.

Prvog jula naoružane osobe ušle su na kliniku i ukrali hranu koja je bila namijenjena pothranjenoj djeci. Tri dana kasnije klinika je bila meta druge pljačke. Zatim, 27. jula naoružane osobe su "okrutno" opljačkali četiri zaposlenika organizacije "Ljekari bez granica" koji su čamcem putovali u Gumurluk , dodala je organizacija, prenosi AFP.

"Ovi incidenti su potpuno neprihvatljivi, oni blokiraju pristup našim pacijentima i dovode naše uposlenike u opasnost", naglasio je Mulder, precizirajući da klinika organizacije brine o 30.000 osoba.

NVO nije precizirala identitete napadača na operacije u Gumuruku.

U južnom Sudanu, koji se još oporavlja od 22-godišnjeg građanskog rata sa sjeverom zemlje, trebalo bi da se krajem januara održi referendum o nezavisnosti.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...