Svijet
298

Ljekari Alepa koji se bore za živote u nemogućim uvjetima: Cijeli svijet nas je napustio

Klix.ba
Medicinsko osoblje koje se nalazi u opkoljenom sirijskom gradu Alepu kazalo je kako su pod stalnim napadima vladinih snaga uz podršku ruskih zračnih snaga.

"Jučer smo izbjegli smrt. Bombe su počele padati iznad nas kao kiša", rekla je medicinska sestra Baraa za ABC News dok je liječila ranu na nozi djeteta koje je ranjeno u drugom zračnom napadu.

Napad na bolnicu se dogodio u trenutku kada mu je šila nogu i nestalo je struje. Kolege su joj pomogle da završi.

Zračni napadi u istočnom dijelu Alepa intenziviraju se kako vladine snage napreduju u osvajanju grada. Ubijeno je desetine osoba, većinom civila. Američki sekretar John Kerry kazao je kako planira održati sastanak u Ženevi sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom kako bi diskutovali o povlačenju pobunjenika iz istočnog dijela Alepa. Oni koji ostanu u tom području bit će smatrani teroristima.

"Smatrat ćemo ih teroristima i ekstremistima te ćemo se pridružiti sirijskoj armiji u borbi protiv njih", rekao je Lavrov.

Ljekar iz Michigana koji je pomagao sirijskim ljekarima Anas Moughrabieh kazao je kako su ga zvale medicinske sestre iz Alepa da se oproste.

"Tražile su i savjet za dvojicu pacijenata. Jedan je bio umjereno bolestan, a drugi životno ugrožen. Rekao sam im da odustanu od bolesnijeg jer je luksuz brinuti se o takvom pacijentu s ograničenim uslovima. Nisu odustale od njega sve do trenutka kada je njihova improvizovana bolnica otkrivena i napadnuta barel i kasetnim bombama", rekao je Anas.

Ljekar iz istočnog Alepa Hamza Khatib kazao je kako dnevno imaju 300 ranjenika.

"Situacija je poput ludnice. Izgubili smo veliki broj života, većinom su civili. Kako vladin režim napreduje tako se ljudi zbijaju na malom području, što znači da jedna raketa ili projektil uzrokuje veći broj ranjenih i poginulih", rekao je.

Istakao je kako je situacija gora nego ikada i da su pod stalnim napadima.

"Imamo osjećaj da nas je cijeli svijet napustio, ostavio ovdje u Alepu da nas ubiju brutalno bez ikakve pomoći. Ne možemo se braniti. Ne možemo uraditi ništa. Ne možemo zaštititi bolnice, naše živote, niti živote pacijenata. Ne možemo zaštititi živote naših porodica. Ovdje vlada očaj", rekao je ljekar.

U prosjeku 100 granata padne na ovaj dio Alepa svakih pola sata. Užasu svjedoči i ekipa ABC Newsa koja već danima izvještava o hororu koji se tamo dešava. Pomoć nisu dobili od jula ove godine i pristup vodi, hrani, medicinskim potrepštinama i ogrjevu je ograničen.