Bespotrebni pregledi
32

Ljekar atletskog tima na univerzitetu u Ohiou seksualno zlostavljao 177 studenata

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljekar atletskog tima seksualno je zlostavljao najmanje 177 učenika od 1979. do 1997. godine, ističe se u istraživanju Državnog sveučilišta Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Richard Strauss, koji je umro 2005. godine, optužen je za seksualno uznemiravanje i izvođenje "nepotrebnih pregleda" mladića dok je liječio sportaše u 16 sportskih disciplina.

U izještaju fakulteta navodi se da dužnosnici nisu uspjeli spriječiti zlostavljanje usprkos pritužbama studenata.

Istražitelji kažu kako je Strauss zlostavljao učenike na različitim mjestima širom kampusa, uključujući sobe za preglede, svlačionice, tuševe i saune.

Razni sportaši ispričali su kako ih je pozivao na nepotrebne genitalne preglede, a neki studenti rekli su kako vjeruju da su radnje ljekara Straussa otvorena tajna u kampusu.

"Žao nam je što se to dogodilo", rekao je Michael Drake, predsjednik države Ohio na konferenciji za novinare, ukazujući kako je na univerzitetu postojao dosljedan institucionalni neuspjeh.

On je također nastojao udaljiti Ohio State od događaja od prije više od dva desetljeća kazavši kako se više ne dešavaju takve stvari na ovom univerzitetu.

Ljekar Strauss otišao je u penziju 1998. godine, a počinio je samoubistvo 2005. godine.