{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljajić: Uskoro konkretni dokazi o potrazi za Mladićem

F
FENA
21.8.2006. u 15:22
0
0
Ljajić: Uskoro konkretni dokazi o potrazi za Mladićem
0
Ljajić: Uskoro konkretni dokazi o potrazi za Mladićem
Do polovine septembra bit će podneseni konkretni dokazi da je napravljen pomak u potrazi za Ratkom Mladićem, koji će uvjeriti haški tribunal da je Akcijski plan vlade Srbije za okončanje suradnje s ICTY-em dao rezultate, rekao je za beogradski "Blic" od ponedjeljka predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.
On je dodao kako će to biti dovoljno za nastavak pregovora s Evropskom unijom.

Ljajić nije želio precizirati koji će to dokazi biti, ali je rekao kako je važno da je povjerenje Bruxellesa i Den Haaga u Beograd vraćeno.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU ne može biti zaključen sve dok Mladić ne bude u Haagu i tu neće biti nikakve rasprave", kazao je Ljajić, dodavši da će odluka o nastavku pregovora ovisiti isključivo od ocjene Carle del Ponte.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec dana mora biti učinjen dodatni napor kako bi Tribunalu bili pruženi operativni dokazi koji govore o napretku istrage na lociranju Mladića i daljnjim namjerama. "Na temelju toga dati ćemo i procjenu kada bi se Mladić mogao naći u Haagu", rekao je Ljajić dodajući kako je teško prognozirati hoće li do polovice septembra neko od optuženih biti u Haagu.

Na pitanje o tome pregovarali neko iz vlasti s Mladićem o predaji, Ljajić je odgovorio negativno, jer, kako je rekao, "više niko ne vjeruje u njegovu predaju".

Lajić je dodao kako del Ponte i dalje tvrdi da je Mladić u Srbiji, ali da on ne zna gdje se Mladić nalazi. Navodi kako je posljednji put on tražen u Beogradu, no nije bio na navedenoj adresi. Prema Ljajićevim riječima, potraga za Mladićem izvodi se u saradnji sa stranim službama, haškim tribunalom i službama sigurnosti zemalja regije, a u akcijama sudjeluje Sigurnosno-informativna agencija i Vojno-sigurnosna agencija. Mreža njegovih finansijskih pomagača u velikoj mjeri je razotkrivena i "financijske transakcije prema Mladiću manje-više zaustavljene", tvrdi Ljajić.

Vezano uz nagađanja o Mladićevu zdravstvenom stanju, Ljajić je rekao "da je Mladić bolovao od visokog krvnog pritiska i da se liječio od posljedica moždanog udara, a da novih saznanja nema".

Istaknuo jer i da se radi i na hapšenju ostalih haaških optuženika, a to su Goran Hadžić, Stojan Župljanin, Zdravko Tolimir i ostali. "Javna je tajna da se Vlastimir Đorđević krije u Rusiji. Niko ne može biti miran jer se Akcijski plan odnosi na sve haške optuženike, ne samo na Mladića", istaknuo je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s haškim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: