Svijet
0

Ljajić: Sve smo bliže Mladiću

FENA
Šef Nacionalnog ureda za saradnju s Haškim sudom (ICTY) i srbijanski ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić izjavio je da je mnogo veći optimist u pitanju hapšenja Ratka Mladića sada nego prije nekoliko mjeseci i kako vjeruje da će prije Srbija izručiti i Gorana Hadžića i Mladića nego što će Holandija popustiti u svom pritisku.

"Ne mogu govoriti o tome koliko smo sada bliže ili dalje od Mladića, ali sigurno je da sada imamo više argumenata no proteklih mjeseci za optimizam. Bilo bi veliko iznenađenje ako taj zadatak ne završimo u ovoj godini. Svjesni smo da će ako Mladić ne bude u Haagu, Srbija još dugo biti u čekaonici Evrope", rekao je Ljajić za Blic.

Na pitanje na čemu temelji svoj optimizam, on je odgovorio: "Na osnovu odlične koordinacije civilne i vojne službe i svih informacija koje imamo. Informacije o Mladiću se povećavaju."

"Podaci do kojih se do sada došlo govore da je neposredno Mladićevo osiguranje plaćeno simbolično nekoliko stotina eura, dok su oni koji su organizirali mrežu njegovog skrivanja uzimali na desetke hiljada. Taj novac organizatori mreže su dobijali od finansijera, odnosno privatnika koji su uglavnom došli iz Bosne i Hercegovine u Srbiju nakon rata i otvorili firme ovdje", rekao je Lajić.

On je kazao da su "organizatori mreže uzimali za sebe najveći dio novca, dok su malu sumu davali neposrednom osiguranju koje je za Mladića obavljalo čak i njegove privatne poslove", naprimjer moralo je raditi na njegovom pčelinjaku.

Kad je riječ o odnosima s Washingtonom, Ljajić je rekao da "od SAD-a tražimo okončanje pritisaka".

"Mišljenje koje se može čuti među građanima i ekspertima u Srbiji je da Holandija nije sama i da ne popušta pritisku zemalja EU-a zbog podrške Washingtona. Nakon posjete SAD-u uvjerili su me da ta mogućnost ne stoji, a i da dijele uvjerenje većine zemalja EU-a, izuzev Holandije, da Srbija ima političku volju da se ta stvar okonča", rekao je on.