Svijet
0

Ljajić: Ratko Mladić ostaje prepreka potpisivanju SSP-a

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić rekao je u četvrtak da bi brzo formiranje vlade demokratskog bloka i jasna opredijeljenost te vlade na punu saradnju s Haagom dovelo Srbiju do nastavka pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"To bi značilo da bi Srbija odmah nastavila pregovore s Evropskom unijom, ali bi Ratko Mladić ostao prepreka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", precizirao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

On je, komentirajući izjave predstavnika evropske "trojke" i britanskog ministra za Evropu Geoffa Hoona o saradnji s ICTY-em, ukazao da nova demokratski orijentirana vlada mora pokazati spremnost, odlučnost i političku volju da će joj jedan od glavnih prioriteta biti saradnja s Haagom.

Upitan da li to znači da odlazeća vlada nije ispunjavala obaveze prema ICTY-u, Ljajić je rekao da "to nije tačno" i da je više puta isticao kako je "i u ovoj vladi postojala politička volja za tu saradnju".

"Nažalost, postoji jedno veliko nepoverenje Tribunala u te namjere, i mi smo imali veliki problem da dokažemo kako sve ono što činimo jeste kredibilno, jeste validno i jeste iskreno", kazao je on.

Od Tribunala i međunarodnih zvanička su, međutim, stizale ocjene da u Srbiji ne postoji politička spremnost da Ratko Mladić bude uhapšen, napomenuo je Ljajić.

On, međutim, nije mogao precizirati šta bi nova vlada konkretno trebalo da uradi kako bi izgubljeno povjerenje bilo vraćeno, ali je dodao da bi "najkonkretniji rezultat bilo hapšenje nekoliko haških optuženika".

Upitan da li buduća vlada ima neku "kartu u rukavu" za uspješniju saradnju s ICTY-em, Ljajić je izrazio uvjerenje da će vjerovatno biti nekih personalnih promjena, možda, kako je rekao, i nekih modifikacija u samome Akcionom planu, ali suština će ostati.

"Onaj ko bude nastavio raditi neće krenuti od nule jer smo mi do sada napravili rekonstrukciju Mladićevog kretanja skoro do 2005. godine. Ima puno više saznanja nego što je bilo, recimo, prije godinu dana, i o Mladiću i o drugim haškim optuženicima, i sve to će itekako koristiti za daljnje akcije lociranja tih optuženika", rekao je on.