Svijet
0

Ljajić o nastavku političkih pritisaka Carle del Ponte

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je danas, povodom sastanka glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i njene najave da će tražiti da Srbija ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da se radi o nastavku političkog pritiska Del Ponteove prema Srbiji.

"Ona će nastaviti s političkim pritiskom, ali mi se na to nećemo obazirati", rekao je Ljajić novinarima, naglašavajući da Srbija "čini sve da Ratko Mladić i drugi haški optuženici budu izručeni".

Tu više nema nikakve dileme i postoji potpuni konsenzus svih u ovoj državi da se ta obaveza izvrši, istakao je Ljajić.

Carla del Ponte će na mjestu glavne tužiteljice Haškog tribunala ostati do kraja godine, rekao je Ljajić, demantirajući informacije ''da joj je prilikom posljednjeg boravka u Beogradu obećano da će do izvjesnog vremenskog perioda Ratko Mladić biti izručen Haškom tribunalu''.

"To ćemo učiniti već sutra ukoliko Mladić bude dostupan, odnosno ukoliko bude lociran", naglasio je on, dodajući da se više neće davati neki rokovi za izručenja haških optuženika.

"Mi smo sada apsolutno fokusirani na to da preostala trojica optuženika budu locirani, uhapšeni i izručeni Haagu", rekao je Ljajić, prenosi Tanjug.