Svijet
0

Ljajić: Kulminacija krize od pojave vehabija u Sandžaku

FENA
Lider Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić ocijenio je u petak da je najnoviji obračun policije s pripadnicima radikalnog islamskog pokreta - vehabijama - kulminacija krize od pojave te grupe u Sandžaku i Novom Pazaru.

U izjavi Tanjugu Ljajić je izrazio nadu da će svi ljudi koji su slijedili učenje vehabizma shvatiti "svu besmislenost i pogubnost njihove navodne misije".

Ocijenivši da je čitavoj regiji i ljudima koji tamo žive nanijeta ogromna šteta, Ljajić je ukazao na dvije stvari koje bi trebalo hitno uraditi da bi se u Sandžak vratili mir i stabilnost.

Prvo, potrebno je postići unutrašnjopartijski konsenzus i konsenzus unutar islamskih zajednica u Sandžaku i Srbiji i "mi ćemo pokrenuti jednu takvu inicijativu", rekao je Ljajić.

Drugo je potreba suštinske promjene politike i odnosa vlade prema Sandžaku, jer je "očito da država mora imati drugačiji pristup problemima na tom području u odnosu na pristup koji je imala u posljednje dvije-tri godine", smatra on.

"Ako ima ičega dobrog u tom zlu, onda je to da je uhapšen glavni vođa grupe Senad Ramović, koji je na misteriozan način prije oko mjesec i po dana pobjegao iz novopazarskog zatvora", rekao je Ljajić.

Ramović je u petak ujutro zadobio povrede gornjih i donjih ekstremiteta u obračunu policije s terorističkom grupom u selu Donja Trnava nedaleko od Novog Pazara, dok je Ismail Prentić, za koga policija tvrdi da je vođa, tom prilikom ubijen.