Svijet
0

Ljajić istakao odlučnost Vlade za potpunu saradnju s Haagom

FENA
Ministar rada i socijalne politike i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju Rasim Lajić istakao je danas odlučnost Vlade Srbije da se haški optuženici što prije lociraju, uhapse i izruče.

Kako je navedeno u saopćenju iz kabineta ministra, prilikom susreta s izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, Ljajić je Kacina upoznao s mjerama koje se preduzimaju u cilju završetka saradnje s Haškim tribunalom.

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji od velike važnosti bilo bi stavljanje Srbije na bijelu šengensku listu kako bi građani što prije osjetili prednosti evropskih integracija, istakao je Ljajić.

Kacin je podržao napore i izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Srbija ostvarila u saradnji s Haškim tribunalom i izrazio očekivanje da će do kraja godine ispuniti sve obaveze.

On je istakao je visoku profesionalnost srpskog Tužilaštva za ratne zločine u procesuiranju vrlo teških i osjetljivih slučajeva za djela ratnih zločina, navedeno je u saopćenju, prenio je Tanjug.