{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljajić: Intenzivna potraga za haškim optuženicima

F
10.7.2007. u 17:41
0
0
Ljajić: Intenzivna potraga za haškim optuženicima
0
Ljajić: Intenzivna potraga za haškim optuženicima
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas u Novom Sadu da se intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i da očekuje da će ta obaveza Srbije uskoro biti ispunjena.
"Činimo sve što je u našoj moći da okončamo saradnju s Tribunalom, jer je to najviše u interesu same Srbije. To nam je glavna prepreka na putu ka Evropskoj uniji, višem standardu građana i otvaranju nove stranice u historiji Srbije", rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, s podjednakim intenzitetom se traga i za Ratkom Mladićem i za Goranom Hadžićem i za Stojanom Župljaninom, a čim budu locirani bit će i uhvaćeni.

"Nedavna akcija na Fruškoj gori nije provedena na osnovu nečije dojave, već se radilo o rutinskoj provjeri vojne policije nekih vojnih objekata", dodao je Ljajić.

On je pozdravio inicijativu da haški osuđenici kaznu izdržavaju u svojoj domovini mada se tome protivi predsjednik Haškog tribunala.

"Sada pokušavamo da dobijemo podršku država koje također imaju osuđenike ili optuženike za ratne zločine, kao što su BiH, Hrvatska i Crna Gora. Ukoliko bismo mogli da formuliramo zajednički stav i kao takav ga proslijedimo generalnom sekretaru UN-a, izgledi na uspjeh bi bili veći", rekao je Ljajić.

On smatra da bi u tom slučaju optuženici bili potaknuti da se dobrovoljno predaju, a povećalo bi se i povjerenje između Tribunala i država s prostora nekadašnje Jugoslavije, javio je Tanjug.

Ljajić je boravio u Novom Sadu u svojstvu ministra rada i socijalne politike, gdje je, zajedno s većim brojem inspektora rada, nenajavljeno posjetio nekoliko gradilišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: