Svijet
0

Ljajić: Intenzivna potraga za haškim optuženicima

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas u Novom Sadu da se intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i da očekuje da će ta obaveza Srbije uskoro biti ispunjena.

"Činimo sve što je u našoj moći da okončamo saradnju s Tribunalom, jer je to najviše u interesu same Srbije. To nam je glavna prepreka na putu ka Evropskoj uniji, višem standardu građana i otvaranju nove stranice u historiji Srbije", rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, s podjednakim intenzitetom se traga i za Ratkom Mladićem i za Goranom Hadžićem i za Stojanom Župljaninom, a čim budu locirani bit će i uhvaćeni.

"Nedavna akcija na Fruškoj gori nije provedena na osnovu nečije dojave, već se radilo o rutinskoj provjeri vojne policije nekih vojnih objekata", dodao je Ljajić.

On je pozdravio inicijativu da haški osuđenici kaznu izdržavaju u svojoj domovini mada se tome protivi predsjednik Haškog tribunala.

"Sada pokušavamo da dobijemo podršku država koje također imaju osuđenike ili optuženike za ratne zločine, kao što su BiH, Hrvatska i Crna Gora. Ukoliko bismo mogli da formuliramo zajednički stav i kao takav ga proslijedimo generalnom sekretaru UN-a, izgledi na uspjeh bi bili veći", rekao je Ljajić.

On smatra da bi u tom slučaju optuženici bili potaknuti da se dobrovoljno predaju, a povećalo bi se i povjerenje između Tribunala i država s prostora nekadašnje Jugoslavije, javio je Tanjug.

Ljajić je boravio u Novom Sadu u svojstvu ministra rada i socijalne politike, gdje je, zajedno s većim brojem inspektora rada, nenajavljeno posjetio nekoliko gradilišta.