Bivša premijerka
44

Liz Truss najavila posjetu Tajvanu pa dobila niz kritika: Najgora vrsta Instagram diplomatije

V. K.
Liz Truss (Foto: D. S./Klix.ba)
Liz Truss (Foto: D. S./Klix.ba)
Zvaničnici Konzervativne partije i članovi Vanjskopolitičkog odbora Velike Britanije uputili su niz kritika bivšoj premijerki ove države Liz Truss zbog njene najave kako će posjetiti Tajvan.

Među onima koji su najviše kritikovali Truss bila je i predsjednica Komisije za vanjske poslove Alicia Kearns koja je izjavila kako smatra da putovanje Truss na Tajvan ima za cilj da zadrži njenu popularnost na visokom nivou i to nakon debakla na premijerskoj poziciji.

Međutim, njena posjeta mogla bi poremetiti izbalansiran pristup britanske vlade prema Kini, ali i prema pitanju Tajvana koje već nekoliko decenija izaziva spor.

"Putovanje je performans i nema suštinu. To je najgori primjer Instagram diplomatije", rekla je Kearns.

Naglasila je i kako ovo putovanje može samo otežati život Tajvancima koji se već sada suočavaju sa brojnim kineskim aktivnostima oko ostrva, a naročito nakon posjete nekadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

"To je duboko beskorisna posjeta jer eskalira normalnu situaciju na Tajvanu. Tajvanci se već suočavaju s pojačanim kineskim vojnim manevrima zbog posjete Nancy Pelosi. Liz Truss više nema nikakvog utjecaja i ovdje se samo radi na tome da ostane relevantna", poručila je Kearns.

Na kritike Kearns reagovao je i glasnogovornik Liz Truss koji je rekao kako je tajvanska vlada uputila poziv za posjetu bivšoj premijerki Velike Britanije.

"Oni su u boljem položaju da znaju šta je u interesu tajvanskog naroda nego zastupnica iz regije Rutland. Budućnost Tajvana kao slobodne demokratije je u pitanju. Alicia Kearns bi se trebala izviniti što je zloupotrijebila svoj položaj kao predsjednice odbora da bi se upustile u sitne političke napade", poručio je glasnogovornik.

Kako je najavljeno, Truss bi trebala posjetiti Tajvan naredne sedmice gdje će održati govor pred tajvanskim zastupnicima.

"Tajvan je svjetionik slobode i demokratije. Radujem se što ću lično pokazati solidarnost sa tajvanskim narodom koji se suočava sa sve agresivnijim ponašanjem i retorikom režima u Pekingu", rekla je Truss.