Odluka do septembra
52

Liz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je na početku kampanje svega par članova Konzervativne stranke podržavalo Liz Tuss za novu premijerku Velike Britanije, sada se čini da postoji svijest o neizbježnosti njene konačne pobjede.
Za mnoge članove koji će glasati za Truss ne radi se povjerenju u njene sposobnosti nego suprostavljanju njenom rivalu Rishi Sunaku kojem se zamjera "izdaja" Borisa Johnsona.

Prema anketama, Truss ima podršku 47 posto članova Konzervativne stranke koji će glasati za novog premijera i lidera stranke, dok Sunaka podržava 42 posto.

Prošle sedmice prema anketi YouGov podrška Truss u odnosu na Sunaka je bila veća za čak 24 posto. Ipak, manje entuzijastična izborna baza znači da bi Truss mogla biti i ranjiva, prenosi Reuters.

Novog premijera Velike Britanije izabrati će članovi Konzervativne stranke, njih oko 200.000 koji će putem pošte glasati. Rezultati će biti poznati petog septembra.

U slučaju pobjede, Truss će biti treća premijerka Velike Britanije u historiji,, nakon Margaret Thatcher i Thesese May. Posljednjih osam godina obavljala je razne poslove u vladi Velike Britanije.