Svijet
0

Livni i Betanyahu prijete Hamasu uništenjem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvoje vodećih kandidata za novog izraelskog premijera najavilo je u nedjelju da će okončati vladavinu Hamasa u pojasu Gaze ako budu izabrani, pojačavajući napetosti nakon što je šestomjesečno primirje okončano u nasilju.

Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, liderka centrističke stranke Kadima, izjavila je da će "strateški cilj" njene vlade biti "svrgavanje hamasovog režima" korištenjem vojnih, ekonomskih i diplomatskih seredstava. Ona nije odredila vremenski rok za to, prenosi Reuters.

Benjamin Netanyahu, lider desničarske stranke Likud i vodeći suparnik Livni za premijersko mjesto, pozvao je na "aktivniju politiku napada", optužujući aktuelnu vladu, uključujući i Livni, da je "previše pasivna".

"Gledajući dugoročno, svrgavanje hamasovog režima je neizbježno", izjavio je on dok je obilazio kuću u južnom izraelskom gradu Sderotu pogođenu raketom iz Gaze.

Palestinski militanti ispalili su skoro 60 improviziranih raketa i minobacačkih granata otkako je u petak isteklo primirje s Hamasom postignuto uz egipatsko posredovanje, saopćila je izraelska vojska.

Tokom vikenda, jedan palestinski militant je ubijen u izraelskom zračnom udaru a najmanje jedna osoba je povrijeđena u južnom Izraelu od gelera granate.

Ismail Haniyeh, predsjednik hamasove vlade u Gazi, odbacio je izraelske prijetnje, rekavši: "Ništa ne može uništiti naš narod".

Izjave Livni i Netanyahua uslijedile su nakon sastanka vlade na kojem je odlazeći premijer Ehud Olmert upozorio ministre i opozicione stranke protiv "oštrih izjava" oko eventualne operacije u pojasu Gaze.

Olmert je izjavio kako se zalaže za strpljiviji pristup.

"Vlada ne žuri u borbu, ali je i ne izbjegava. Izrael će znati kako da pruži primjeren odgovor u pravo vrijeme i na pravi način", kazao je.