Svijet
0

Litvinjenkova sahrana: Skup "Putinovih neprijatelja"

FENA
Londonska sahrana bivšega ruskog obavještajnog oficira Aleksandra Litvinjenka bila je i neobičan skup "neprijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina", primjećuje u petak londonska štampa.

Grupu od oko 50 "Putinovih neprijatelja" je, ističe londonski The Independent, predvodio milijarder Boris Berezovski, koji kao politički azilant živi u Londonu.

Tu je, podsjeća list, bio i jedan od lidera čečenskih separatista Ahmed Zakajev, kome je vlada Tonyja Blaira također dala politički azil, a i bivši izraelski političar a sada saradnik Berezovskog Alex Goldfarb.

Sudeći prema onima koji su u četvrtak bili na Litvinjenkovoj sahrani, London je na neki način jedan od vodećih centara ruskih emigranata, Putinovih neprijatelja.

Litvinjenko je sahranjen na groblju Highgate, u sjevernom Londonu, na kome je i grob Karla Marxa, ali, navodi Independent, Putinovi neprijatelji okupljeni na sahrani nisu "marksisti", nego "kapitalistički protivnici" ruskog predsjednika.

Tokom sahrane dogodio se i jedan incident. Iako je, naime, bilo najavljeno da će sahrana biti bez vjerskih obilježja, jedan islamski svećenik se skoro nasilu probio do groba i održao islamsko služenje.

Prethodno je islamska molitva Litvinjenku održana u džamiji u Reegent Parku u Londonu. To je probudilo i rasprave među prijateljima na sahrani o tome kada je Litvinjenko prešao na islam.

Čečen Zakajev je kazao da se to desilo pred smrt, ali Alex Goldfarb kaže da to nije tačno. Litvinjenkov otac Walter je onda rekao da je njegov sin prešao na islam i prije nego što se 1. novembra razbolio.