Svijet
27

Litvanija: Otkriven tunel iz Drugog svjetskog rata koji su Jevreji koristili za bijeg

Klix.ba
Tunel koji su Jevreji tokom Drugog svjetskog rata iskopali kašikama kako bi pobjegli od nacista otkriven je u šumi Ponar u Litvaniji.

Zatvorenici su bili dio takozvane "Brigade za spaljivanje", a prisiljavani su da spaljuju tijela ubijenih Jevreja kako bi se prikrili zločini nacista u vrijeme kada je napredovala sovjetska vojska. Znajući da će biti ubijeni, Jevreji su počeli kopati tunel. Ukupno 11 zatvorenika je preživjelo rat.

Tunel je otkrio tim istraživača pomoću sistema za skeniranje tla, koji je mapirao tune dug 34 metra. Nakon završetka rata je tunel zaboravljen, ali ga je tim istraživača iz Izraela, SAD, Kanade i Litvanije uspješno locirao. Sistem za skeniranje tla je korišten kako se ne bi dirali posmrtni ostaci žrtava.

Šuma Ponar se nalazi izvan glavnog litvanskog grada Vilniusa u kojem su Jevreji mirno živjeli do početka rata. Pod nacističkom okuipacijom su u ovoj šumi nastale masovne grobnice u koje je bačeno oko 100.000 ljudskih tijela od kojih je 70.000 Jevreja ubijenih tokom holokausta.

Kako se približavala Crvena armija, nacisti su pokušavali prikriti svoje zločine. Prisiljavali su 80 zatvorenika iz koncentracionog logora Stutthof da iskopavaju tijela i spaljuju ih. Jedan od zarobljenika je među leševima pronašao tijela svoje supruge i dvije sestre.

Zatvorenici su tunel počeli kopati 15. aprila 1944. godine, a kroz uski tunel je pobjeglo 40 ljudi. Kada su stražari otkrili bijeg, počela je potjera. Ubili su 28 zatvorenika, a 12 ih je uspjelo pobjeći do partizana. Jedanaest Jevreja iz te grupe je preživjelo rat.