SAD
0

Litvanija moguća alternativa za proturaketni štit

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Litvanija je jedna od zemalja u kojima bi mogao biti postavljen američki proturaketni sistem ako propadnu pregovori s Poljskom, saopćio je Pentagon.

"Nadamo se da ćemo uskoro postići dogovor s Poljacima, ali uvijek smo govorili da imamo na raspolaganju i druge opcije", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morel, prenijela je agencija DPA u srijedu.

"Ima još nekoliko evropskih zemalja u kojima bi mogle biti postavljene rakete presretači, a Litvanija je jedna od njih", kazao je Morel.

Podsjetivši da američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu u januaru ističe mandat, Morel je ocijenio da nova administracija možda neće podržati plan za proturaketni štit i da je to glavni razlog zbog kojeg Washington žuri da se dogovori s Varšavom.

"Ne želim postavljati nikakve rokove, ali jasno je da je vrijeme ograničavajući faktor za provedbu naše želju da se postigne sporazum", rekao je glasnogovornik Pentagona dodajući da SAD zasad pregovara samo s Poljskom i da nisu počeli pregovori s drugim zemljama.

Sjedinjene Države u julu treba da potpišu sporazum s Češkom o postavljanju radara na teritoriji te zemlje, dok u Poljskoj planiraju uspostaviti bazu za 10 raketa presretača.

Varšava traži od Washingtona da osavremeni poljsku protuzračnu odbranu jer strahuje da će zemlja biti u većoj opasnosti nakon razmještanja projektila.

Predsjednik Bush želi u istočnoj Evropi razmjestiti proturaketni štit radi odbrane od eventualnog napada Irana.

Rusija se, međutim, najoštrije protivi tome planu jer sumnja da bi sistem mogao biti prijetnja njezinome nuklearnom arsenalu, što SAD odbacuje. Spor je izazvao zahlađenje odnosa Washingtona i Moskve, koji su na najnižem nivou od vremena hladnog rata.

Građani Češke i Poljske također su skeptični prema američkom planu, podsjeća njemačka agencija.