{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lisabonski ugovor stupio na snagu

F
1.12.2009. u 09:53
0
2
Lisabonski ugovor stupio na snagu
0
Lisabonski ugovor stupio na snagu
Foto: Reuters
Lisabonski ugovor je u utorak stupio na snagu, a dužnost prvog predsjednika Evropske unije je preuzeo Belgijanac Herman van Rompuy, dok je "ministrica" vanjskih poslova Britanka Catherine Ashton.
Tekst ugovora, za koji se smatra da će poboljšati funkcioniranje EU-a i njenu vidljivost u svijetu, dat će Uniji "neophodna sredstva da otkrije buduće izazove i odgovori na zahtjeve građana", naveo je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u saopćenju, prenio je AFP.

Glavna novina Lisabonskog ugovora je formiranje mjesta stalnog predsjednika Evropskog vijeća, organa koji okuplja šefove država i vlada, koje je povjereno Belgijacu Hermanu Van Rompuyu na period od najmanje dvije i po godine.

Do sada se predsjedavanje EU-om prenosilo s jedne zemlje na drugu svakih šest mjeseci.

Britanka Catherine Ashton je u utorak postala visoka predstavnica za vanjske poslove.

Ona zamjenjuje Španca Javiera Solanu koji je bio 10 godina na čelu evropske diplomatije, ali će ona, u odnosu na njega, raspolagati pojačanim ovlastima i vlastitom diplomatskom službom s više hiljada dužnosnika.

U utorak navečer u Lisabonu treba da se održi kratka svečanost koju zajednički organiziraju portugalska vlada, švedsko predsjedništvo EU-a i Evropska komisija, kako bi se proslavilo stupanje na snagu Lisabonskog ugovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: