Jean-Claude Juncker
0

Lisabonski ugovor na snazi tek početkom 2010. godine

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Bruxellesu kako nije realno očekivati da Lisabonski ugovor stupi na snagu prije sljedećih izbora za Evropski parlament u junu sljedeće godine te da je vjerovatnije da će se to dogoditi početkom 2010.

"Ne vjerujem da ćemo imati Ugovor u junu, prije evropskih izbora. Rekao bih da će to prije biti početkom 2010. godine", izjavio je Juncker.

Ratifikacija Lisabonskog ugovora zapela je u Irskoj, gdje je odbačen na referendumu.

Do sada je ratificiran u parlamentima 24 od 27 zemalja članica, s tim da u Poljskoj i Njemačkoj preostaju još potpisi predsjednika država da bi se postupak ratifikacije okončao.

Parlamenti Češke i Švedske raspravljat će o ratifikaciji Lisabonskog ugovora ove jeseni i očekuje se da bi postupak mogao završiti do kraja godine.

U tom bi slučaju Irska ostala jedina zemlja koja će se naći pod velikim pritiskom svih ostalih članica. Međutim, nije izgledno da će Irci raspisati novi referendum u prvoj polovici sljedeće godine, uzimajući u obzir najnovije rezultate istraživanja javnog mnijenja, prema kojima taj ugovor ponovno ne bi prošao. Stoga je vjerovatnije novi referendum očekivati negdje u jesen sljedeće godine.

Bez Lisabonskog ugovora formiranje i novog saziva Evropskog parlamenta i sastavljanje nove komisije naići će na neočekivane poteškoće, jer će se to morati obaviti prema Ugovoru iz Nice koji je sada na snazi, prenijela je Hina.

Ugovor iz Nice predviđa od 2009. godine 736 zastupnika u Parlamentu, a Lisabonski ugovor propisuje 750. To znači da bi se morala raditi nova preraspodjela, što je uvijek težak posao koji uključuje cjenkanje koliko će koja zemlja izgubiti zastupnika.

Evropski je parlament nakon proširenja iz 2004. godine imao 732 zastupnika.

Ulaskom Bugarske i Rumunije taj se broj privremeno povećao na 785. Prema Ugovoru iz Nice broj zastupnika od 2009. treba biti 736.

Slična stvar je i s Evropskom komisijom. Prema ugovoru iz Nice, broj povjerenika od 2009. godine mora biti manji od broja zemalja članica, to znači barem 26. Lisabonski ugovor predviđa smanjenje broja povjerenika na dvije trećine zemalja članica, ali tek od 2014. godine.

Jedna od opcija koja se provlači u briselskim krugovima jest da svaka zemlja zadrži po jednog povjerenika, osim one koja će dati visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji će prema Lisabonskom ugovoru postati ujedno i potpredsjednik Komisije.

I Evropska komisija, prema dobro obaviještenim izvorima, ne računa više da će se institucionalni problem riješiti prije kraja 2009. godine.

S druge strane, francuski zastupnik u EP-u, član Evropske narodne stranke Alain Lamassoure drži "neprihvatljivim" da se irski referendum održi u drugoj polovici sljedeće godine, jer bi "kandidatima za zastupnike bilo nemoguće voditi kampanju u nesigurnosti oko Lisabonskog ugovora".