Kad ne bude Sadama
23

Lik Sadama Husseina nestao iz Bagdada, a prije dvadesest godina bio je sveprisutan

T. K.
Kipovi Sadama Huseina (Foto: EPA-EFE)
Kipovi Sadama Huseina (Foto: EPA-EFE)
Frizer u Iraku, Qaiss al-Sharaa prepričao je o 9. aprilu 2003., kada je gledao kako Iračani i američki marinci ruše kip Sadama Husseina ispred njegovog salona na trgu Firdos u Bagdadu.

12-metarski kip iračkog diktatora koji pruža desnu ruku podignut je samo godinu dana ranije za proslavu njegovog 65. rođendana.

"Bilo je puno mlađih Iračana iz cijele zemlje s američkim vojnicima na vrhu statue, koji su prirodno željeli svoju slobodu", rekao je al-Sharaa za Associated Press.

Naveo je da je Kip prikazivao lice čovjeka kojeg su se svi bojali.

Za svijet je to postao ikonski trenutak invazije koju su predvodile SAD dok je TV prijenos uživo išao kada su marinci vezali kip za vozilo, kako bi ga povukli na pod u simbol kraja Sadamove vladavine.

U stvarnosti, kip na trgu Firdos bio je manji dio ogromnog broja spomenika i palača koje je Sadam podigao da pokaže svoju moć.

Svi njegovi kipovi i slike odavno su nestali, 20 godina nakon tog dana. Mnoge njegove palače i zgrade prenamijenjene su za "novi Irak".

Ali, veliki dio nade koja je došla uz brisanje Sadamovog represivnog vizuelnog prisustva je takođe nestala, spaljena prvo godinama brutalnog nasilja, a potom uništena razorenom privredom i divljačkom korupcijom nove političke elite frakcija zasnovanih na sektama.

Firdosov trg preuređen je u mali park, što su finansirale privatne banke. Na zgradi koja se uzdiže nad trgom nalazi se veliki mural iranskog generala Qassema Soleimanija, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice 2020. i imama Husseina, unuka poslanika Muhameda.

To je vrsta šitske slike koja se širi oko Bagdada zbog dominacije šitskih stranaka koje podržava Iran u vladi.

"Ovaj novi vrt koji je zamijenio Saddamov predstavlja rasprostranjenu korupciju u Iraku danas, ispod lijepog zelenila i fontana", rekao je Al-Sharaa.

Al-Sharaa je naveo da, iako mu ne nedostaje Saddamova vladavina, nedostaje mu "vladavina zakona".

"Porodice su previše uplašene da dolaze u park jer su tamo dileri droge", rekao je on o trgu. Nije poznato šta se dogodilo s tom statuom Saddama, ali su lovci na suvenire odnosili dijelove.