Njemačka medicina
43

Liječnici tvrde da će presađivanje srca svinje u čovjeka biti moguće u naredne dvije godine

L. H.
© Shutterstock
© Shutterstock
Nakon što je hirurg u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uspješno transplantirao svinjsko srce čovjeku, ljekar iz Minhena je rekao da će ista procedura biti dostupna u Njemačkoj u naredne dvije godine.

Kardiohirurzi u bolnici u Minhenu rekli su da vjeruju da će operacija srca korištenjem svinjskih srca za zamjenu ljudskih srca biti izvodljiva u naredne dvije godine.

"U završnoj smo fazi istraživanja", rekao je kardiohirurg i vođa istraživačkog tima univerzitetske bolnice Bruno Reichart. Koristeći genetski modificirane svinje sa Novog Zelanda, istraživački tim je uspješno eksperimentirao sa svakim dijelom postupka. Iako su, prema Reichartu, brojne osnove još uvijek u razvoju. „To je ono na čemu još radimo“, dodao je stručnjak.

Životinjama s kojima se eksperimentira dozvoljeno je da narastu samo do između 70 i 90 kilograma prije nego što im srce postane preveliko za ljudsko tijelo. Reichert kaže da bi babuni s kojima njegovi timovi trenutno eksperimentiraju trebali preživjeti godinu dana nakon transplantacije prije nego što se izvrši prva transplantacija na ljude.

U januaru 2022. godine, doktori u univerzitetskom medicinskom centru transplantirali su svinjsko srce 57-godišnjem majstoru Davidu Bennettu kao krajnje medicinsko sredstvo.

U proteklih sedam mjeseci, istraživačka grupa iz Minhena presađivala je svinjska srca u babune koji su potom živjeli sedam mjeseci.