Tvrdoglava nacija
0

Lihtenštajn nakon 17 godina priznaje Češku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Češku će nakon 17 godina od raspada Čehoslovačke sada konačno priznati i posljednja država koja je to do sada tvrdoglavo odbijala - Lihtenštajn.
  • Češka Republika i Lihtenštajn će potpisati zajedničku deklaraciju o uspostavljanju diplomatskih odnosa. U memorandumu će biti predviđeno i formiranje zajedničke komisije historičara koji će se baviti spornim pitanjima, rekao je šef češke diplomatije Jan Kohout nakon sednice vlade.

  • Lihtenštajn ne postavlja Češkoj nikakve uslove, naglasio je češki premijer Jan Fišer, prenosi u utorak Beta.

Na to je posebno upozorio, budući da je glavni razlog što je kneževina odbijala da prizna Češku imovinske prirode - vladajuća dinastija Lihtenštajna tražila je od Češke da joj se u restituciji vrati imovina, nekretnine i zemljišta u južnoj Moravskoj.

Ta imovina konfiskovana je na osnovu dekreta ratnog i poratnog čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša pošto se lihtenštajnsko plemstvo u češkom i moravskom protektoratu izjasnilo za njemačko državljanstvo.

Čehoslovački Njemci su nakon Drugog svjetskog rata po principu kolektivne krivice odlukom velikih sila i Benešovim dekretima deportovani a zaplijenjena im je u Čehoslovačkoj imovina kao saradnicima fašista.

Tako konfiskovana imovina u Češkoj i Slovačkoj poslije pada komunizma ne podleže pravu na restituciju te u nju nije mogla da se uključi ni loza lihtenštajna.

Lihtenštajnsko plemstvo se brani da kao nisu mogli da budu tretirani kao Nijemci, izdajnici ili saradnici okupatora, pošto su imali i imaju lihtenštajnsko državljanstvo.