Beč
0

Life Ball u borbi protiv AIDS-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na trgu ispred bečke gradske vijećnice u subotu navečer počela je najveća evropska humanitarna priredba, 17. Life Ball 2009, posvećen borbi protiv AIDS-a.

Priredba je otvorena uz prisusutvo mnogih austrijskih uglednika iz političkog, gospodarskog i sportskog života te gosta iz inozemstva.

Među gostima su bili bivši američki predsjednik Bill Clinton te niz američkih filmskih zvijezda, između ostalih Eve Longoria, Pamela Anderson, Fran Trescher, pop zvijezda Katy Perry i druge.

"Ovo je nevjerojatna svečanost, grad Beč podupire tu priredbu, ona je znak tolerancije a protiv izolacije i svekolikih oblika netrpeljivosti", istaknuo je otvarajući Life Ball na pozornici ispred bečke gradske vijećnice u prisutnosti više od 40 hiljada posjetitelja bečki gradonačelnik Michael Haeupl.

"Naša je sudbina povezana i obaveza nam je pomoći drugim ljudima, posebno u vremenu finansijske krize, terorizma i svinjske gripe. Važno je da oboljeli od AIDS-a u siromašnim zemljama dobiju liječničku pomoć, lijekove i terapiju", naglasio je bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Nagrada Life Balla "Veliki kristal nade", koju daruje tvrtka Swarovski, u iznosu od 100.000 eura, namijenjena je ove godine za projekte suzbijanja AIDS-a u Africi i Aziji a uručena je Asses programu Clintonove zaklade.

"AIDS nije samo bolest homoseksualaca nego općenito svih ljudi, a najveća skupina zaraženih su žene. U Africi je 15,5 miliona žena zaraženo virusom te moramo snositi odgovornost i pomoći im", rekla je predstavnica Clintonove zaklade Fran Drescher.

Diljem svijeta 33,2 miliona zaraženo je virusom HIV, u prošloj je godini prijavljeno oko 2,7 miliona novih zaraza, od toga oko 420.000 djece u dobi ispod 15 godina.

Vrhunac večeri bila je modna revija njujorškog modnog dua The Blonds.

Ove godine Live Ball je u znaku vode, koja je izvor života, a za jednu noć bečka gradska vijećnica pretvorena je u vodeni dvorac.

Bal je postao dio bečke tradicije, priredba tolerancije, gradi mostove i otklanja predrasude, rekao je organizator bala Gary Keszler, prenijela je Hina.

Ulaznice za Life Ball stajale su 150 eura, a posebne ulaznice s večerom od 1200 do 2200 eura.

Prihod s te "najspektularnije, najšarolikije i najluđe" svečanosti u Beču prošle godine iznosio je 1,4 miliona eura. Organizatori se nadaju da će ove godine taj iznos biti veći, kako bi ostvarili što više projekata, i nacionalnih i međunarodnih, u borbi protiv AIDS-a.