Izrael
0

Lieberman - šef diplomatije?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tvrdokorni izraelski nacionalist Avigdor Lieberman na korak je od toga da bude imenovan za ministra vanjskih poslova u novoj vladi, izvještava Times.

U Liebermanu kritičari vide rasista i mrzitelja Arapa, a pristalice čvrstorukaša koji će umjeti da izađe na kraj s neprijateljima, u prvom redu s Iranom, iz koga su stizale prijetnje o uništenju Izraela, piše list.

Vijest da bi Liebermanu moglo da pripadne mjesto šefa izraelske diplomatije u regiji je izazvala negativne reakcije i ocjene da bi to kadrovsko rješenje osudilo na propast bliskoistočni mirovni proces, piše list.

Times navodi da je Lieberman prijetio da će bombardirati nekoliko susjednih zemalja, uključujući i Egipat s kojim Izrael ima mirovni sporazum.

List navodi da bi mjesto ministra vanjskih poslova Liebermanu pripalo na osnovu izbornih rezultata njegove partije i dogovora sa strankom Likud mandatara Benjamina Netanyahua.

Times piše da bi Netanyahu nerado prepustio ovu dužnost Liebermanu, jer ga smatra nezgodnim rivalom na izraelskoj desnici, i da se nada dogovoru u posljednji čas sa strankom Kadima, aktuelne šefice diplomatije Tzipi Livni, koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, ali ne i dovoljno da bi formirala vladu.