Izrael
0

Lieberman podnosi ostavku ako bude okrivljen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman obećao je u ponedjeljak pred novinarima u Jerusalemu da će podnijeti ostavku ako bude optužen za korupciju.
  • Ako pravni savjetnik vlade nakon salušanja odluči da me optuži, podnijet ću ostavku, a u narednih četiri-pet mjeseci odustat ću i od svojih poslaničkih dužnosti. Ja sam, međutim, ubijeđen da ću iduće godine još biti ministar vanjskih poslova i da ćemo na sljedećim izborima osvojiti više od 20 poslaničkih mandata, kazao je Lieberman, prenosi AFP.

U nedjelju je izraelska policija preporučila da se podigne optužnica protiv Liebermana zbog korupcije i pranja novca.

Ova preporuka će narednih dana biti proslijeđena državnom tužitelju Menahemu Mazouzu koji će odlučiti da li će optužiti ultranacionalističkog ministra.

U posljednjih desetak godina, odjel za pronevjere izraelske policije saslušavao je Israela Liebermana, lidera ultranacionalističke stranke Israel Beiteinou u više navrata, jer ga sumnjiči za korupciju, pronevjeru, pranje novca, zloupotrebu povjerenja i ometanje istrage.

Pedesetjednogodišnji Lieberman je naimenovan na čelo izraelske diplomatije nakon prodora njegove ultranacionalističke stranke na općim izborima u februaru kada je postala treća izraelska stranka, s 15 poslanika od ukupno 120.