Svijet
0

Lieberman je za stvaranje palestinske države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lider izraelske stranke Israel bejtenu (Izrael naš dom) Avigdor Lieberman je u članku objavljenom u njujorškom sedmičniku Jewish Weekly naglasio da je on za stvaranje palestinske države.

Istovremeno je izrazio zbunjenost činjenicom da se uveliko smatra ekstremistom i da mu se pripisuje da je ultradesničar i ultranacionalist.

"Želim da država Izrael ostane cionistička, jevrejska i demokratska. Nema ničega ultra u tim idealima. Ja također zagovaram stvaranje održive palestinske države", rekao je Lieberman.

On je još ranije izazvao kontroverzu zahtjevom da izraelski Arapi prođu kroz test lojalnsti, odnosno da se zakunu na lojalnost Izraelu ili će izgubiti državljanstvo. Također se zalagao za transfer izraelskih arapskih gradova i sela pod palestinsku upravu i aneksiju velikih blokova jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

U članku se uglavnom bavi centralnom idejom platforme svoje partije koja je osvojila treće mjesto na izborima 10. februara sa 15 poslaničkih mandata, poslije dvije glavne partije u Izraelu - Kadime sa 28 i Likuda s jednim mjestom manje, od ukupno 120 u Knesetu (parlamentu).

"Iako moj stav o odgovornom državljanstvu ima smisla, za mnoge Izraelce reakcije su - rasist i fašist", napisao je lider stranke Israel bejtenu. Istovremeno je podsjetio da "u SAD-u oni koji traže 'zelenu kartu' moraju da se zakunu da će ispunjavati prava i dužnosti državljanstva".

Lieberman je također napisao da će "kao dio sljedeće vlade težiti da sarađuje s predsjednikom (Barackom) Obamom“.

Očekuje se da Lieberman bude ministar u vladi koju formira lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanyahu. Ako to bude uska desničarska vlada, Lieberman bi mogao biti i šef diplomatije.