Svijet
22

Lieberman: Assad je kasapin koji mora otići

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: EPA)
Avigdor Lieberman (Foto: EPA)
Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad "kasapin" koji treba biti izbačen iz zemlje skupa sa svojim iranskim saveznicima.

"Po mom ličnom mišljenju, Assad je kasapin koji masakrira i ubija narod", izjavio je Lieberman na konferenciji Jevreja iz bivšeg Sovjetskog Saveza koja je održana u četvrtak navečer.

"Mislim da je na kraju krajeva u našem interesu da Iranci budu izbačeni iz Sirije", navodi on u audio snimku s konferencije u turističkom mjestu na Crvenom moru, Eliatu, koji je objavio njegov ured.

Assad uživa podršku libanskog šiitskog pokreta Hezbollah i, od prošle godine, ruskog zrakoplovstva.

Hezbollah, koji je vodio razorni rat s Izraelom u 2006., poslao je hiljade boraca da podrže sirijske vladine trupe.

Više od 310.000 ljudi ubijeno je otkako je sirijski građanski rat počeo u 2011., a više od polovine stanovništva je raseljeno i milioni su postali izbjeglice.

"S moralne tačke gledišta, mi ne možemo dopustiti da se takav masakr odvija pred očima cijelog svijeta, s hemijskim oružjem", kazao je Lieberman.

Jevrejska država nastoji limitirati svoju umiješanost u sirijski sukob, ali je izvodila sporadične zračne napade protiv Hezbollaha unutar Sirije, navodi AFP.