Protiv Lukašenka
23

Liderka bjeloruske opozicije: Očekujemo podršku Joea Bidena

V.K.
Tsikhanouskaya se trenutno nalazi u egzilu u Litvaniji (Foto: EPA-EFE)
Tsikhanouskaya se trenutno nalazi u egzilu u Litvaniji (Foto: EPA-EFE)
Sviatlana Tsikhanouskaya, liderka bjeloruske opozicije, izjavila je da je pobjeda Joea Bidena probudila nadu demonstrantima i liderima opozicije u Bjelorusiji.

Lideri bjeloruske opozicije i dalje ne odustaju od ideje da svrgnu s vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka. Svake nedjelje organizuju masovne proteste na kojima se okuplja nekoliko desetina hiljada građana.

Sviatlana Tsikhanouskaya, bjeloruska političarka, najveća je protivnica Lukašenkovog režima. Nakon pobjede Joea Bidena oglasila se na Twitteru i čestitala novom američkom predsjedniku pobjedu te poručila kako očekuje da će Biden i dalje podržavati borbu bjeloruskih građana za slobodu.

"Joe Biden je više puta pokazao privrženost i podršku narodu Bjelorusije", izjavila je Tsikhanouskaya, prenosi DW.

Pored toga, bjeloruska političarka komentirala je i proteste koji se dešavaju u toj zemlji te poručila kako je u ovoj borbi međunarodna podrška od velikog značaja.

"Protestujemo protiv bezvlašća i nasilja već 90 dana. Za taj period pokazali smo da je ovaj režim izgubio legitimet i autoritet", zaključila je Tsikhanouskaya koja se trenutno nalazi u egzilu u Litvaniji.

Prema posljednjim podacima, na protestima održanim u nedjelju u Bjelorusiji je uhapšeno više od 800 građana, a asocijacija novinara u toj državi saopštila je kako je uhapšeno najmanje 9 medijskih radnika.