SAD koče
9

Lideri samita G20 nisu postigli dogovor o klimatskim promjenama, ali jesu o slobodnoj trgovni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Lideri 19 nacija na samitu G20 u Njemačkoj obnovili su svoje obećanje da će implementirati Pariski sporazum o klimatskim promjenama, ali SAD su ostale van ovog dogovora.

Pregovori su vođeni tokom posljednjih dana u Hamburgu, a dogovor je postignut bez SAD-a. Ipak, odluka predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog sporazuma, nije utjecala na ostale zemlje.

Kompromis je postignut nakon nasilnih protesta u gradu.

"SAD su se povukle iz Pariskog sporazuma, ali lideri drugih G20 članica su utvrdili da je sporazum nepovratan i da se mora realizovati. SAD su dale obećanje da će uložiti napore da blisko sarađuju sa zemljama i pomogne im da koriste fosilna goriva na čišći način i efikasno", stoji u saopćenju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako žali zbog odluke SAD-a, ali da je zadovoljna što se ostalih 19 nacija suprotstavila ponovnom pregovaranju i ostalo pri sporazumu.

Lideri su imali razdvojene razgovore u Hamburgu. Predsjednik Trump se susreo s britanskom premijerkom Theresom May te je saopćeno kako će ugovor o trgovinskoj razmjeni između ove dvije zemlje biti uskoro zaključen.

U petak su se sastali Trump i predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi put, te su diskutovali u ruskom hakiranju američkih predsjedničkih izbora. Obje strane su kazale kako je sastanak bio pozitivan, ali stavovi o hakiranju su bili različiti. Razgovarali su i o ratu u Siriji, terorizmu i cyber sigurnosti.

Ipak, data je podrška slobodnoj trgovini, ali su s oprezom to pozdravile priznajući da bi države mogle braniti svoje matične kompanije i tržišta protiv nepoštene prakse. Uz klimu, trgovina je najspornije pitanje, djelimično i zbog kategoričkog stava Trumpa prema obje teme. Kazao je da trgovina mora biti poštena kao i otvorena i da mora ići u korist američkih kompanija i radnika.

G20 običnom osuđuje protekcionizam, ili korištenje nepoštenih sredstava za odvraćanje stranih ulagača i zaštitu domaćih radnika i kompanija.

Današnja sjednica uslijedila je nakon druge noći nemira u Hamburgu, gdje su demonstranti postavljali barikade, pljačkali supermarkete i napadali policajce. Na stotine policajaca ušlo je u zgrade u kvartu Schanzenviertel kako bi hapsili izazivače nemira.

Sljedeći samit G20 bit će održan 12. decembra u Parizu kada će razgovarati o progresu Pariskog sporazuma i finansijskim problemima.